perjantai 29. elokuuta 2014

"Äitien tekemää ruokaa..."

Mun äiti tuli käymään tänään ihan yllättäen, vaikka välimatkaa on yli 150km! Olipa ihana yllätys <3 

Miehen ja äidin kanssa sitten kahviteltiin ja äiti piti miehelle seuraa sillä aikaa, kun itse tein aamuaskareita ja siivoilin. Äiti lähti mun kanssa vielä kävelyllekin :)
Olin kertonut äidille, että ajattelin tehdä viikonlopuksi kaalilaatikkoa ja pyysinkin äidiltä vinkkiä sen maustamiseen, kokki kun on... No tänään sitten kokkailtiin yhdessä kaalilaatikkoa ja tein lisäksi punaherukkahilloa puolukkahillon sijaan- ja hyvinhän se kaalilaatikon kanssa sopi! :)



Jos joku halajaa vaikka ohjetta tälle maailman herkullisimmalle kaalilaatikolle, niin tässä se tulee:

1 kaalin pää
2 suurehkoa sipulia
valkosipulia, maun mukaan
reilu hyppysellinen mustapippuria tai pippurisekoitusta
suolaa
2 lihaliemikuutiota
2 pussia keittojuureksia
n. 2-3 dl riisiä (itse käytin puuroriisiä, sillä se tekee laatikosta tiiviimpää ja pehmeämpää, ja käytän sitä muutoinkin)
n. 600-700g jauhelihaa
4-5 laakerinlehteä

voita
korppujauhoja
sokeria, siirappia tai hunajaa

Ohjeesta tulee iso, pyöreä ja korkealaitainen padallinen laatikkoa.



Pilko kaali ja sipulit suikaleiksi ja laita kattilaan. Lisää vettä niin, että peittyvät. Lisää joukkoon pippuria ja valkosipulia (valkosipulin kynsiä pilkottuna n.4kpl ja pippuria reilu "hyppysellinen") sekä laakerinlehdet sekä lihaliemikuutiot. 

Anna kiehua. Huuhdo riisit ja anna liota hetki. Paista jauheliha ja mausta ripauksella suolaa.
Kun kaalit ja sipulit ovat pehmenneet, lisää riisi, keittojuurekset ja jauheliha ja anna porista, kunnes kaalit, sipulit ja juurekset ovat kypsiä.

Kauho seos uunivuokaan, lisää myös keitinneste niin, että juuri ja juuri peittyvät. Ripottele päälle hyppysellinen sokeria tai loraus tummaa siirappia tai hunajaa (jos käytät hunajaa, laita sitä reilusti, sillä se on aika mieto makeuttaja ja kaali tarvitsee sokeria kaverikseen..). Peitä pinta korppuajauholla ja paista 200-225 °C uunin alimmalla tasolla noin tunti, kunnes pinta on kullanruskeahko ja koostumus jähmettynyt ("laatikkomainen tai puuromainen").

Kun laatikko on kypsä, laita pinnalle voinokareita ja laita takaisin uuniin. Laatikko on valmis, kun voi on sulanut.

Nauti puolukka -tai vaikka punaherukkahillon kera! :)

Nopea punaherukkahillo:

Kourallinen herukoita, vajaa kourallinen (todella reilu "hyppysellinen" - jännä sana, mutta hyvin kuvaava :D ) sokeria ja mikroon, kunnes sokeri on sulanut. Sekoita, valmis! 


ommnom ;)


Omasta puutarhasta on tänäkin vuonna saatu hyvä sato oikeaa "superfoodia" -puna -ja mustaherukoita, karviaisia sekä vadelmia ja myöhemmin syksyllä omenia :)









Ihan mukavasti saatiin tänäkin vuonna marjoja pakkaseen :) omenasatoa odotellessa... 



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti