torstai 30. tammikuuta 2014

Ruokapläjäys ja Lumia 620

Tänään, kun on aikaa, niin ajattelin sen kinkkupiirakan reseptin laittaa tänne, samoin sen eilisen jauheliha-kasvisgratiinin ohjeen, vaikkei siinä mitään niin kummallista olekaan. Vain helppoa arkiruokaa :)

Samalla tulee esiteltyä se mun uusi luuri- täytyy sanoa, että mulla on aina ollut nokialainen ( eli 13 vuoden ajan!, onko siitä todella noin kauan, kun sain ensimmäisen puhelimeni :D ), ja yleensä olen aina ollut nokialaiseeni tyytyväinen. Tällä kertaa täytyy myöntää, että Nokia Asha 300 oli täysi susi jo syntyessään. Se on puoliksi perinteinen ja puoliksi kosketusnäyttö. Sanomattakin on selvää, että ongelma on siis tietenkin kosketusnäytössä- se menee jumiin, eikä siis ota vastaan kosketusta ollenkaan. Samalla puhelimesta tulee näppäimistöstä huolimatta käyttökelvoton. 
Noh, minulle on vuoden aikana käynyt näin kahdesti ja tällä hetkellä puhelin on jo toista kertaa huollossa toiselle puolella Eurooppaa. Viimeksi siihen vaihdettiin kokonaan uusi näyttö, mutta sitä iloa kesti noin 4-5 kk kun temppuilu alkoi taas. Viime viikolla alkoi sama ruljanssi, ja puhelin on taas matkalla Puolaan, jossa sen korjaus kestää noin 3-4 vkoa... Sen takia päätinkin kokeilla kokonaan kosketusnäytöllistä puhelinta ja merkkiuskollisena valitsin Nokia Lumia 620:n. Tällä hetkellä olen tyytyväinen- näyttö toimii todella vaivattomasti, nettiyhteys on nopeampi kuin läppärissäni, ja Windows phone 8 -käyttöjärjestelmä toimii hyvin. Kokeilemistani älypuhelimista parhain, sanokaa mitä sanotte :) (tämä ei siis ollut mainos, vaan vuodatus omista kokemuksistani nokialaisten kanssa :) )

Nyt kuitenkin asiaan

Eli

Perinteinen kinkku-kasvispiirakka

1 iso lehtitaikinalevy
1-2 ps kinkkusuikaleita
1 ps suikaloituja kasviksia (vähän kuin keittojuures-pussi, mutta suikaleina :) (pakaste) )
1/2 paprika
1 ps juustoraastetta
aurajuustoa (maun mukaan) (itse laitoin puolikkaan kolmion-antaa makua ja suolaisuutta)

muna-kermamaito

2 prk/ 4 dl kevyt -ja paksu-ruokakermaa
loraus maitoa
1 muna
ripaus suolaa
pippuria
ja muita mausteita maun mukaan

Itse piirakan tekeminen on erittäin yksinkertaista, eikä vie kauan.

Piirakan voi tehdä joko piirakkavuokaan (jolloin vuoan koosta riippuen pienempikin määrä lehtitaikinaa riittää) tai pellille. Itse tein isoon, pyöreään piirakkavuokaan, jonka halkaisija n. 30 cm.
Ensin sulatin taikinan ja sen jälkeen, kun taikina on sula ja muovattavissa, levitin/painelin tasaiseksi vuokaan. Käytin pelkän pohjan pikaisesti uunissa, olisikohan ollut 225 asteessa noin 5-10 min. Sillä aikaa pilkoin paprikan, avasin pussit ja sulatin vihannekset mikrossa sekä tein muna-kermamaidon, johon lisäsin ripauksen suolaa ja pippuria sekä yrttejä.  Otin pohjan uunista. Sitten lisäsin vuorotellen kinkkua, kasviksia ja aurajuustoa sekä hieman juustoraastetta, jotta piirakasta tulisi "täyteläinen". Lopuksi lisäsin munakermamaidon, ripottelin päälle lopun juustoraasteen ja laitoin muutaman keltaisen paprika-suikaleen pinnalle, juuri ja juuri juustoraasteen alle.
Paistoin 200-225 asteessa (vaihdellen, koska vanha uuni) noin 30 min., kunnes pinta kullanruskea sekä sisältä kypsä.

Juuh, ei mikään kevyt piirakka, vaan oikeastaan myös ruokaisa. Sen lisäksi ei kahvipöytään tarvita kuin jokin pieni, makea pala kaveriksi. Meillä tarjottiin ihan vaan jaffan suklaa-vadelma-täytekeksejä. Piirakka maistui hyvin myös vieraidemme perheen pienimmälle :) itse pidän tästä piirakasta paljon, ja se sopii myös vaikka lounaaksi salaatin kera... Tästä kahvipöydän suolaisesta kruunusta on moneksi :)

Pidämme molemmat aurajuustosta,  ja siksi sitä moneen paikkaan tulee lisättyä edes vähän makua antamaan. Ei kuitenkaan niin, että muut maut peittyvät sen alle, sillä voimakkaan makuinen juustohan se on. Sekä rasvainen, joten joudun rajoittamaan sen käyttöä meidän keittiössä :D
Pieni ripaus tätä herkkua kuitenkin arkenakin sallittakoon :)

Tähän eiliseen laatikkoonkin sitä hieman lisäsin;

Helppo Jauheliha-kasvisgratiini

600-700g kevyt jauhelihaa
1-2 kg parsakaali-kukkakaali-porkkana-sekoitusta (pakasteesta 500-1000 gramman pusseissa) tai sitten tuoreena ja itse esikeitettynä
1 pussi juustoraastetta
aurajuustoa

munamaitoon

2 munaa
maitoa (määrä riippuu siitä, kuinka kostean laatikosta haluaa, en yleensä mittaile, vaan ihan mutuna kaadan)
ripaus suolaa, pippuria, yrttejä (itse laitoin timjamia)


Ensin sulatin vihannekset kattilassa, johon lisäsin hieman vettä. Paistoin jauhelihan, jonka maustoin suolalla, musta -ja maustepippurilla, jauhelihamausteella ja timjamilla. Myös valkosipuli tähän sopisi, mutta meiltä oli päässyt loppumaan. Myös yhden sipulin voisi pilkottuna ruskistaa jauhelihan kera. Itse en tällä kertaa laittanut. Sitten tein munamaidon, johon lisäsin vähän juustoraastetta. Kaadoin vihannekset ja jauhelihan vuorotellen vuokaan, lisäsin vähän aurajuustoa ja munamaidon. Pinnalle juustoraastetta. Paistoin 225 asteessa noin 20 minuuttia, jotta pinta sai kunnon värin ja sitten 200 asteessa toiset n. 20 minuuttia.

Helppo arkiruoka siinä mielessä, että teko ei vie kauan, ja se valmistuu uunissa kuin itsestään. Uuniruoat ovat varmasti käteviä perheissä, joissa on pieniä lapsia :) Jos ihmettelette, että miten jopa 2 kg vihanneksia, niin siten, että kypsyessään ja nesteen haihtuessa, itse vihanneksia ei sitten enää niin  paljon olekaan, ja, koska en lisännyt ruokaan esimerkiksi makaronia (joka myös mahdollista!) niin vihanneksia tarvitaan enemmän, jos ruokaa on tarkoitus syödä kaksi (tai jopa kolme) päivää, kuten meillä...
Paitsi, että ruoka on helppo, niin se on myös suhteellisen edullinen, vähän riippuen siitä, mistä kaupasta tarveaineet ostaa. Käytän varsinkin talvisin paljon pakastevihanneksia, sillä kotimaiset eivät parhaimmillaan talvella tuoreena sekä kaiken lisäksi pakasteet helpottavat arkea huomattavasti. Jopa niin paljon, että mieskin tämän laatikon osaisi tehdä :)




nam, ja eikun syömään!
 Lopuksi vielä tunnelmia aamiaiselta, en tiedä mikä vimma mulla on kuvata meidän aamiaspöytää :D kai se on se höyryävä kahvi ja auringonpaiste, joka innostaa mua kuvailemaan :)



Mun aamiainen; kahvia, vihersalaattia, 2 paistettua kananmunaa ja paahdettua ruisleipää :)
MUITA, JOTKA PITÄVÄT PAAHDETUSTA RUISLEIVÄSTÄ?
Juu, mulla kauhea himo paahdettuun ruisleipään! meillä ei yleensä syödä vaaleata leipää ollenkaan, joten paahtoleipääkään ei tule ostettua. Paahtaminen tekee leivästä "uudestaan" tuoretta, nam ;) kannattaa kokeilla!

Eka kuva uudella luurilla tosin ilman salamaa ja vähän heilahtaneena :D

Hih, meidän karvakorvakin tuolla taustalla :)










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti